Zobor a Pyramída

21.04.2014 01:37

Výstup na Zobor je poldennou vychádzkou, ktorú zvládnu aj menšie deti. Človek by čakal pri pohľade z dola, ozrutný vysielač na vrchole a pekný výhľad. Nečakaným bonusom pre nás bola krásna kvetena všade okolo. Tiež príjemným prekvapením bolo čisto všade navôkol. 

Túru sme začali pri Liečebnom ústave v Nitre po modrej značke. Hneď na začiatku sme obišli Svorádov prameň  a ďalšia zastávka bola Svoradova jaskyňa. Cesta k nej vedie krátkou odbočkou z hlavnej trasy. Je to vlastne otvor v skale, v ktorom je umiestnený kamenný oltár sv. Svorada. Nad jaskyňou nájdeme starý železný kríž. 

Pokračujeme miernym stúpaním cez les na rázcestie Tri duby. Chodník vedie cez chránenú oblasť Zoborskú lesostep. Lúka je posiata kvetmi všemožných farieb a rastú tu fantasticky voňavé borovice. Z rázcestia pokračujeme po zelenej značke rovno na Zobor. Prechádzame cez Lyžiarsku lúku, cestičku lemujú práve kvitnúce lesné jahody. Len kúsok pod vrcholom v lese je stúpanie 

trochu nepríjemnejšie. Odmenou je na vrchole krásne miesto na oddych, pri ktorom sa môžeme kochať výhľadom na Nitru a okolie. Kedže síl máme stále dosť, pokračujeme na Pyramídu k vysielaču. Cesta trvá možno 15 minút. Vrchol Pyramídy je podľa všetkého navštevovaný viac ako Zobor. Je tu množstvo lavičiek a krásna vyhliadka na okolie. A nemôžem zabudnúť na stánok s výbornou kávičkou, kde si môžete kúpiť špekačku a hneď na mieste opiecť. Po príjemnom oddychu sa vrátime do sedla pod Zoborom. Ďalej po modrej sa vrátime na parkovisko pri Liečebnom ústave.

Pekná nenáročná túra, na ktorú nám postačí pár hodín. 

 

 

Fotogaléria: Zobor a Pyramída