Veľký Rozsutec

05.11.2013 12:34

Štefanová - sedlo Medziholie - Veľký Rozsutec 1609 n.m. - sedlo Medzirozsutce - sedlo Vrchpodžiar - Štefanová

 

Veľký Rozsutec je mnohými považovaný za najkrajší vrch Slovenska. Medzi najkrajšie určite patrí.  Je naň krásny pohľad z okolia, veľmi rada ho ukazujem deťom z dola, aby sa pohrdili, kam až sa vyštverali :) Jasné, že pred túrou som to radšej nerobila. Z diaľky vyzerá tak nedosažiteľne .


Väčšina turistických sprievodcov doporučuje túto trasu opačným smerom ako sme išli my. Zrejme kvôli Jánošíkovým dieram, ktoré sú v takom prípade na začiatku túry. V tomto smere sa však zostupuje z Veľkého Rozsutca do sedla Medziholie, čo je značne exponovaný terén a ako zostup s deťmi ho rozhodne nedoporučujem. Deti majú radi lozenie po skalách, keďže my sme týmto úsekom vystupovali, bola to pre dcéru ( 7 ) zábava a mohli sme ju bez problémov istiť . Dierami sme na záver trasy prebehli, ale tam sme už niekoľko krát boli a sú tak krásne, že stojí za to prejsť ich všetky a venovať im jeden celý deň.


Začíname v Štefanovej výstupom po zelenej značke do sedla Medziholie. Nestretáme živej duše, okolo ticho, len vtáčiky počuť.  Stúpanie je nenáročné, taká pekná prechádzka. Až v sedle nás dohonia traja turisti, je tu krásne a pohodička. Pod malým prístreškom si urobíme prvú prestávku. Je odtiaľ nádherný pohľad na Veľký Rozsutec. Zdá sa byť už úplne na dosah. Dcérka sa nevie dočkať :) Čaká nás exponovaný výstup po červenej značke na vrchol a zároveň najkrajšia časť túry. Pred nami stále bližší vrchol Rozsutca a pod nami malebné Medziholie, okolo krásny výhľad na Malú Fatru.  Niekoľko metrov pod vrcholom je exponovaný úsek, nič čo by sa nedalo zvládnuť. Je dobre zabezpečený reťazami,  pomáhame dcérke, pre ktorú je to dobrodružstvo. Neviem , či to je blízkosťou vrcholu ale ide nám to jedna radosť.


Na vrchole je už dosť rušno. Vidno, že väčšina turistov si vybrala trasu od Medzirozsutcov. Pri dvojkríži urobíme pár vrcholových záberov, na kameni obedňajšiu prestávku a naberáme smer sedlo Medzirozsutce. Už budeme len klesať. Cesta do sedla vedie najprv kosodrevinou, neskôr lesom. Kosodrevina je tak hustá, že chvíľami myslíme, že blúdime. V sedle dominuje Malý Rozsutec. Tu sa moc nezdržujeme, dcérka už myslí na sľúbený nanuk a my dospeláci na chladenú čapovanú kofolu. Ešte nás čaká zostup z Medzirozsutcov do Štefanovej. Zo sedla klesáme najprv po modrej značke cez tiesňavu Tesná rizňa. Je vlastne pokračovaním Horných dier a je naozaj " tesná ".  Prekonávame ju pomocou reťazí a rebríkov až na rázcestie Pod pálenicou. Ďalej po zelenej obchádzame Horné diery. Zo sedla Vrchpodžiar si neodpustíme krátku odbočku na  Podžiar, kde v bufete doplníme tekutiny. Odtiaľ k autu do Štefanovej je to už len pár minút .
Krásny deň za nami :)    

 

Fotogaléria: Veľký Rozsutec