Veľký Choč

14.10.2014 14:44

Veľký Choč 1611 m.n.m.

Jeden z najznámejších a najkrajších vrcholov Slovenska. Dominanta medzi Oravou a Liptovom. Impozantný výhľad z jeho vrcholu. Výstup z Valaskej Dubovej je stredne náročný, zabrať nám dá až tesne pod vrcholom. Mal by trvať 2,35 min, teda najkratšia možnosť ako sa dostať na Veľký Choč. Vo Valaskej Dubovej sme zaparkujeme pri kostole a tu aj počkáme našich kamarátov z Kysúc. Pofukoval vetrík a na oblohe boli mračná, predpoveď hlásila dážď ale až poobede. Tak sme zariskovali a veru vyplatilo sa :)

Cesta lesom po modrej značke nám prešla veľmi rýchlo, keďže sme sa s kamarátmi dlho nevideli a tešili sme sa, že sme spolu a zas niekde v kopcoch.

Na konci lesa nás privítala šíročizná lúka Stredná Poľana. Veľký Choč je pred nami v plnej paráde. Ďalej pokračujeme po zelenej značke. Za hodinu by sme mali byť na vrchole. Čím bližšie sme k vrcholu, tým sa terén zdá byť strmší a vyčerpávajúcejší. Ale zvládli sme to a stálo to za to. Výhľad je neopísateľný. Som vďačná, že sme sa nedali odradiť oblakmi na začiatku cesty. Teraz po nich nebolo ani stopy a my sme si mohli vychutnať výhľad snáď na celé stredné Slovensko. Krásne vidno hrebeň Malej Fatry, kde sme sa takto práve pred rokom kochali pohľadom na miesto, kde teraz stojíme, Veľkú Fatru, Nízke Tatry, Západné Tatry, dokonca aj Kriváň a kúsok Vysokých Tatier. Síce sme cestou na vrchol stretli asi troch turistov, na vrchole už je trochu rušnejšie. Ale každý si tu nájde miesto pre ten správny vrcholový záber, pre zaslúžený oddych s horalkou. Predpoveď nesklamala, a cestou spať nás dobehol riadny dážď. O to viac sme sa tešili z domácej kapustnice v našom penzióne.