Kmeťov vodopád

02.05.2019 12:22

Že ste o ňom ešte nepočuli ? Niet divu , málo sa o ňom píše a známi sa chvália viac náštevou Studenovodských vodopádov. V skutočnosti sa skôr divím, prečo je práve tento unikát tak trochu zamlčaný. Úprimne je o ňom tak málo počuť, že aj my sme mysleli, že v tom že je naj bude nejaký háčik . A veru bol , Kmeťov vodopád je taký veľký, že sa nijako nezmestí na jeden záber na fotku.  Možno sme aj mali šťastie, že sme ho navštívili práve po povodniach, aj keď fakt, že je najvyšší mu snáď žiadne oteplovanie nezoberie.

Trochu s obavami z ďalšieho dažďa sme zaparkovali na Troch studničkách až okolo desiatej. Parkovisko nebolo preplnené možno práve vďaka nie priaznivej predpovedi, inak tu od skorého rána parkujú turisti, ktorých cieľ je Kriváň. Náš cieľ je prejsť sa nedotknutou Kôprovou dolinou a to môžme aj v pršiplášťoch.

Na začiatku Kôprovej doliny sú stopy veternej kalamity očividné, polámané vysušené pahýle pôsobia na prvý pohľad bezútešne. Ale len na prvý pohľad, nový život sa tu rodí potichu a pomaly ale nevzdáva sa. Nové stromky sú ešte nízke, nižšie ako tie dolámané, ale vôbec nepochybujeme, že z nich za niekoľko rokov vyrastie krásny zdravý les, ktorý už vietor nepoláme. Dúfajme ani ľudia.  

Je stred leta, ešte k tomu nedeľa a my si vykračujeme lesom úplne sami. Cestička  nás zavedie na rázcestie Pod Grúnikom. Tu už naviažeme na asfaltovú cestu, ktorá vedie z Podbanského a slúži aj ako cyklotrasa. Očakávame tu menšie rallye, cestička je naozaj na biky ako stvorená. Ani to sa však nekoná, celú cestu sme stretli asi tri partie cyklistov, peších žiadnych. A tak sa tu cítime ako v divočine. Cestu lemujú krásne lúčne kvety, na kraji lesa sa naháňajú veveričky, kdesi naproti sa valí vodopád . Jedna veľká pohodička, neočakávaná prekážka nás prekvapí až priamo pred vodopádom. Kôprovský potok sa po povodniach vylial z koryta a prístupová cesta je zatopená. Nevzdávame to, posledné metre pred Kmeťovým vodopádom dávame otužilecky na boso.

Kmeťov vodopád je vodopádisko. Zdola ho celý ani nevidieť, dobre je vyjsť si po drevených chodníkoch pozdlž jeho spodnej časti, až potom ho uvidíme v celej paráde. Ešte si podesiatujeme na blízkom odpočívadle, klasicky cestou naspať musíme vytiahnuť pršiplášte a prší celú cestu Kôprovou dolinou.