kempy v Chorvátsku

26.06.2018 10:51

Ak si chcete vychutnať Chorvátsko dokonale, byť celý deň na vzduchu, aj v noci si užívať liečivý vzduch a ukľudňujúci šum mora, kemping bude pre vás to pravé. Vlastniť stan vôbec nie je podmienka, keďže sa všetky kempy rozrastajú o mobilné domy. Kto vyskúšal dovolenku v mobilnom dome, isto mi dá zapravdu, že je to super luxusný zážitok. Nie je to lacný typ ubytovania, ale často máte v cene aj šum mora napríklad, veď väčšinou je len pár metrov od terasy. Nuž ale chcela som hlavne o dovolenke v stane, v mobilhouse zavriete za sebou dvere ale v stane ste súčasťou kempu a preto je dobré zapadnúť do jeho atmošky, ktorá je často rôzna, veď aj to chorvátske more a pláže sú všade iné. Určite doporučujem rezerváciu miesta dopredu, hlavne ak cestujete v top sezóne a s deťmi.  Podľa mapy kempu si viete vybrať miesto podľa vašich priorít, či chcete byť bližšie k pláži, toaletám, reštike či ihrisku. Niektoré kempy radi pošlú aj fotky s miestami, takže vidíme či je miesto zatienené a či má výhľad na more napríklad. Uvádzam pár príkladov kempov a náš pohľad na ne, na základe našich skúseností.

 Kemp Straško - ostrov Pag 

Prvá stanovačka s našou najmladšou toho času 2-ročnou dopadla na 1*. Veľmi rozľahlý kemp, ihriská , reštiky, lavičky pri pláži, na ktorých ste ráno celkom sami. Bezproblémové  kočíkanie, sociálky vždy niekto umýval tak, že sa až leskli, dlhá pláž a parádny večerný príboj k tomu.   

Kemp Solaris  - Šibenik

Velikánsky komplex, kde nechýbajú bazény, tobogány, zábavný komplex s atrakciami, reštiky . Rodinám, ktoré majú radi atrakcie a veľké strediská, kde je vláčik pre turistov samozrejmosťou  sa tu bude páčiť. Priamo z kempu raz do týždňa pláva výletná loď ku Krka  vodopádom. Nám tu však chýbal kľud a dobrá zmrzlina.

Kemp Adriatic - Primošten

Tak tu už sme si poučení rezervovali miesto dopredu. Chceli sme tieň, tak nám poslali fotky s voľnými miestami pod stromami. Pri príchode pravdaže prvá cesta k pláži, čo nás trochu vystrašilo, lebo pláž tu vlastne nie je. Ale keď prídete bližšie, zistíte, že skaly vytvárajú medzi sebou miesta so štrkovým prístupom k fantasticky čistému moru. Nikdy tu nebolo husto, kúpu sa tu len ubytovaní hostia, keďže najbližšie mesto Primošten má svoje vlastné pláže. Ku kempu patrí aj menšia štrková pláž, ale my sme dávali prednosť tej divočine s kryštálovou vodou. Fajn pizza, večer detská diska a po 22,00 ticho narušia už len cikády. Top zážitky ranné kúpanie sa s húfmi rybičiek  a nočná plavba lodným taxíkom z Primoštenu.

Kemp Nevio - poloostrov Pelješac

Vybrať si z množstva kempov ostrove Pelješac je naozaj fuška. Pre camp Nevio sme sa rozhodli, pretože sa nachádzal mimo mesta ale zas nie moc ďaleko, tak aby sa dalo zájsť na zmrku aj peši. Celý kemp je rozparcelovaný, boli sme tu koncom leta a všetko bolo plné. Bez rezervačky tu môže byť problém. Je tu fajn bazén, cez deň plný ale ráno boží kľud. Najbližšia zmrzka je v meste Orebič, asi 30 min. peši ale je fantastická. V Orebiči sa nachádza pláž Trstenica, naozaj prekrásna. Ďalšou prednosťou Orebiču je lodná linka pre peších do mesta Korčula na rovnomennom ostrove. Toto prekrásne mesto  dýcha históriou a už len príchod doň po mori je zážitok.

Kemp Seline - Starigrad

V tomto kempe sme prespali iba jednu noc, nakoľko sme cestou z Pelješacu chceli zastávku v Paklenici. Ponúkli nám  mobilný dom hneď pri pláži. Vstup do mora je plytký a blízkosť pevniny oproti bráni vlnám, takže toto miesto je celkom vhodné na čľapkanie. Prekvapila nás vcelku hlasná discotéka, pripomínala skôr hotelový rezort. Ale po 22 bolo ticho a kľud. Túto oblasť, nielen tento kemp by sme si nabudúce vybrali zas a znova kvôli krásam Paklenice.

Kemp Slanica  - ostrov Murter

Veľmi príjemný kemp, ktorý sa tiahne pozdĺž skalnatého pobrežia s rebríkmi a medzi dvomi veľmi rozdielnimi plážami. Recepcia je hneď na začiatku v tesnej blízkosti pieskovej pláže Slanica . Je tu naozaj piesok a ráno aj kľud, cez deň kúpalisko s tobogánom, reštikami, stánkami a hudbou. Na druhom konci kempu je pláž Podvrške, oveľa menej známa  a divoko krásna. Začiatok je kamienkový ale potom už len piesok a kryštálová voda. Treba byť obozretnejší, nachádzajú sa tu aj ježkovské miesta, ale hlavná časť na kúpanie je  bezpečná. Spojenie kempu s mestom Murter zjednodušuje vláčik, ktorý premáva celý deň. Možností je tu teda dosť , sú však rôzne a preto si miesto v kempe doporučujem vybrať podľa toho či uprednostníte  rušnú a všetkým vybavenú pláž Slanica alebo pláž Podvrške, kde vybavením sú len chemické wecka avšak  patrí medzi najkrajšie v Chorvátsku.  

 Kemp Čikat  - Mali Lošinj  

Pre nás určite jeden z TOP. Veľký, rôznorodý kemp kde si každý  nájde to svoje miestečko.  Cestu sem, trochu komplikovanú trajektom a dvíhacím mostom rýchlo vynahradí liečivý vzduch a v Chorvátsku tak vzácne otvorené more. Hneď v kempe sú dve menšie štrkové pláže a jedna veľká, kde sa do mora vchádza z rebríkov. Krátka chôdza nás privedie na pieskovú pláž. Nebola tu žiadna tlačenica, dalo sa prísť aj poobede. Vláčikom prípadne dlhšou prechádzkou sa dostaneme k prekrásnej pláži Veli Žal. Pešky zas na druhý koniec kempu, kde je neoficiálna kamienková pláž. No a najnovšie sa tu nachádza jeden z mála aquaparkov v Chorvátsku. Človek sa tu nenudí, týždeň nestačí na vyskúšanie všetkých pláží a na večerné preskúmanie zákutí tohto krásneho miesta. Výlet loďou okolo celého poloostrova s návštevou blízkych ostrovčekov, kde nechodia žiadne autá je rozhodne zážitok. A že  ako sa dá ostrov oboplávať  ? Tu je možné ozaj všetko  :)