Gotická brána - Súľovský hrad

17.07.2013 23:31

Súľov parkovisko - Gotická brána - Súľovský hrad - Lúka pod hradom - Lúka pri Kamennom hríbe - Súľov ( podľa sprievodcu cca 2 hod. ale my sme to o doosť natiahli :))

Celou trasou vedie náučný chodník Súľovské skaly, takže nás tabule budú informovať o zvieratkách, rastlinkách a skalách.  Túra je nenáročná, zvládnu aj malé deti.  Výraznejšie stúpanie je len na začiatku túry, potom je to už len krásna prechádzka.

Vyrazíme spred parkoviska pri dedinke Súľov. Nedajme sa odradiť strmým stúpaním bukovým lesom, je to len kúsok a ani sa nenazdáme a sme pri prvých skalách. Toto skalné mesto sa volá Organy a nájdeme tu Gotickú bránu. Je vysoká cca 13 metrov a pomenovaná podľa gotike typického lomeného oblúka. Ozaj krásne dielo prírody. Pokračujeme striedavo stúpaním a klesaním, sem tam cez skaly až k Súľovskému hradu. V dolnej časti hradu je zachovalá krytá plošinka v ktorej je zopár sviečok a pamätné tabule. Úkryt pred búrkou tu hľadala nešťastná rodinka a mamička so synčekom zasiahnutí bleskom tu ukončili svoj život. 

Do hornej časti hradu sa dostaneme po rebríkoch a cez uzučkú chodbu medzi múrmi. Ide to pomaly, kopia sa tu turisti ale stojí to za to. Výhľady odtiaľ sú totiž nádherné.

Pokračujeme chodníkom po zelenej značke na Lúku pod hradom. Tu si vychutnáme obedňajšiu prestávku. Pokračujeme cestičkou na Lúku pri Kamennom hríbe. Odtiaľ je to do dediny Súľov už len kúsok. 

 

 

 

 


 

Fotogaléria: Gotická brána - Súľovský hrad