Chleb, Hromové a Poludňový grúň

16.03.2017 11:27
Hrebeň Malej Fatry je veľmi dobre prístupný vďaka kabínkovej lanovke.  Možno praví turisti ohrnú nosom , ale my sme veru veľmi vďační, že nám lanovka ušetrí kopec síl. A  že sa dietky pekne zobudili,  sme už ráno na Snilovskom sedle. Ľudí zatiaľ málinko, darmo oplatí sa privstať si. Na pravo sa vypína Veľký Kriváň, v diaľke Malý Kriváň a my si zaspomíname na naše putovanie týmto hrebeňom na opačnú stranu. Cesta na Chleb po červenej značke je taká príjemná ranná rozcvička. Na Chlebe nás čaká fantastický výhľad. V prípade nepriaznivého počasia alebo lenivosti by sme sa tu mohli rozhodnúť pre kratšiu túru a už len klesať na Chatu pod Chlebom . Ale je krásne, všetci sú spokojní, takže pokračujeme po hrebeni po červenej značke na Hromové. Tu už nás  doháňajú turisti šprintéri, ale je nám to jedno, cesta je úplne pohodičková, raz hore raz dole až na vrchol Poludňového Grúňa.
Priaznivci geocachingu budú mať z tejto túry dvojnásobnú radosť, lebo kešiek je dosť a všetky sú dobre prístupné.  Naše malé turistky majú dosť energie na ich hľadanie. Na vrchole Poludňového Grúňa sa už všetci tešíme na niečo chladené na Chate na Grúni . To ešte nevieme, že nás čaká najhoršia časť tejto túry. Skutočne si treba šetriť sily na tento úsek. Tak  strmé  a dlhé klesanie som asi nezažila, hodinu v kuse brzdíte.  Zas na druhú stranu, človek sa tu vďaku tomu stretne s rôznymi kuriozitkami ako napríklad ľudia idúci na boso, ľudia idúci pospiatky, prípadne po zadku :) Ale zas nie je to nič neprekonateľné. Popri nás to statočne zvládla aj partia dôchodcov.  Na chate to žije, už nás čaká len krátka prechádzka lesom k parkovisku vo Vrátnej.  Deťom ešte ostala energia na šantenie v lanoparku v Terchovej

Hrebeň Malej Fatry patrí medzi to najkrajšie, čo tu máme.  Vďaka lanovke do Snilovského sedla je prístupný aj pre menej zdatných, ale cesta z Poludňového grúňa ku chate pod Grúňom, môže byť problematická hlavne po dažďoch. Tak hlavne ak je mokro, treba zvážiť variantu pokračovať do sedla  Medziholie a odtiaľ zostúpiť do Štefanovej.