Špania dolina

28.10.2015 15:08

Špania Dolina a hlavne výhľad z haldy Maximiliána patrí k najfotogenickejším miestam Slovenska.  Pohľad z Haldy na fotke pozná snáď každý. Na jeseň, aj keď babie leto neprichádzalo, rozhodli sme sa navštíviť túto vychýrenú dedinku. Všetky pamiatky a dôležité miesta sa nachádzajú na náučnom chodníku, ktorý sa dá prejsť za 2,5 hodinky a prípadne sa dá z neho zísť a vrátiť   

Do dedinky prichádzame 10 min. pred 11,00, čo je priam ideálne, keďže každú celú hodinu sa otvára banícky orloj.  Skoro sme ho obišli, pretože je zastrčený , schovaný pod strechou. Blízko pri Klopačke nájdeme značku náučného chodníka, zelený kruh v bielom štvorci a už po pár metroch sme pri prvej zastávke, ktorou je Denná cisárska štôlňa. Odvážnejšia polovička s deťmi vojde dnu, kde sú sochy baníkov.

Pokračujeme hore dedinkou okolo baníckych domov. Na vyšnom konci je rázcestie. Turistický chodník pokračuje po červenej na Šachtičku, my však odbáčame do ľava. Všetko je pekne značené. Kúsok stúpania lesom, nás zavedie k otvorenej Fajtlovej štôlni Mann. Zvedaví a odvážni môžu vojsť dnu na výzvedy, ale pozor je tu veľa vody. Oplatí sa tu poobzerať, videli sme tu salamandru aj spiaceho netopiera. Pokračujeme chodníkom mierne do ľava. Kráčať jeseňou sfarbeným lesom je úžasné a tak sa ani nenazdáme a sme pri halde šachty Maximilián. Konečne už tak známy výhľad vidíme na vlastné oči. Cestička haldou sa mi miestami zdala nebezpečná, rodinám s neposednými deťmi preto odporúčam ostať pekne na náučnom chodníku, ktorý vedie niečo povyše. Kto je unavený, môže od informačnej tabule zostúpiť do dediny. My máme energie dosť, počasie krásne, tak pokračujeme ďalej po náučnom chodníku. Iba chvíľku cez les, akurát čo pofotíme muchotrávky a sme v dedine. Popri chalúpkach  sa dostávame k zasypanej šachte Maximilián. Od rázcestia Alžbetka  už pokračujeme na námestie. Šachtu Ľudovika si nechávame na budúce, keďže by sme si ešte radi pozreli kostol.   Krytým schodiskom  vyjdeme ku kostolu a pre tento deň naposledy si prezrieme Španiu dolinu z výšky.