Soľná komora - Salzkammergut

24.08.2015 11:44

Už dávno som si robila zálusk na tento kraj. Pobyt našich kamarátov pri Fuschlsee bol výborným impulzom, tak sme si  rezervovali miesto v kempe priamo pri Wolfgangsee. Hneď prvý deň sme sa okúpali v jazere. Je tu mólo na skákanie, dostatok miesta pre všetkých a čistá teplá voda. Camp Berau je asi 5 km od dedinky St. Wolfgang a vedie sem pohodlný cyklochodník pre peších aj cyklistov. Je síce popri ceste, ale je bezpečne oddelený ,  tak sme si ešte urobili pekný výletík na zmrzlinu do St. Wolfgang a ani trochu nám nevadilo, že sme sa do kempu vrátili až za tmy.

Ďalší deň sme si naplánovali výlet do svetoznámej dedinky Hallstatt. Svoju vychýrenú slávu si určite zaslúži, o čom svedčí aj zápis v zozname UNESCO.  Patrí snáď k najviac  fotografovaným dedinkám  v Európe. Malebná je nie len jeho poloha, priamo  pri  jazere Hallstätter See a na  úpätí pohoria Dachstein ale aj zachované farebné domčeky s neodmysliteľnou kvetinovou výzdobou.  V pláne máme previezť sa loďou po jazere do osady Obertraun . Najkrajšie pohľady na Hallstatt sú vraj práve z lode.  Najprv si však pozrieme Hallstatt z výšky. Priamo nad ním sa nachádza  svetoznáma soľná baňa , ktorá je najstaršou soľnou baňou na svete. Vyvezieme sa k nej zubačkovou lanovkou.  Návštevu bane však necháme nabudúce, úplne nám postačí prejsť sa náučným chodníkom a pokochať sa neskutočným výhľadom.  Vysunutá vyhliadka priamo nad jazerom a dedinkou je hlavne pre deti úžasný zážitok.   Ešte pred obedom nastúpime na loď a prevezieme sa k osade Obertraun. Tu si oddýchneme od turistického ruchu v parku priamo na nábreží.  Vďaka krásnemu počasiu  sa aj osviežime v jazere, znova sa nalodíme a okružnou plavbou po jazere sa vrátime do prístavu v Hallstatte.  Tu si vychutnáme obed na krásnom námestí a na záver sa prejdeme nábrežím  a obzrieme si zblízka domčeky doslova vstavané v kopci aj kamenný kostol so špicatou zvonicou.

Posledný deň nášho poznávacieho zájazdu sa pozrieme z výšky na takmer celý kraj Soľnej komory.  Priamo z dedinky St. Wolfgang  vedie vláčik až na samý vrch Schafberg.  Už len cesta hore je niečo neskutočné. Z vrchu je panoramatický výhľad na všetky sveta strany. Cestu nadol je dobré si rezervovať už pri vystúpení z vlaku. Hlavne v sezóne a okolo obeda je vláčik vyťažený preto určite odporúčam rezervovať si miesto späť . My sme ostali na vrchole asi 2 hodiny avšak za píjemnejšieho počasia si tu viem predstaviť stráviť  kľudne aj celý deň.  Pri návrate sme sa už nevedeli dočkať ako sa znovu okúpeme v jazere Wolfgangsee.

V deň odchodu si ešte nemôžeme nechať ujsť prehliadku dedinky St. Wolfgang.  Kávička a zmrzlina chutí v tieni farebných fasád naozaj výborne.  A tým už sa rozlúčime s touto výnimočne krásnou a zaujímavou krajinou  Salzkammergut.